Сайт за споделяне на идеи

Вълшебство от борови клечки

Къщичките на Тодор Панов красят домове по целия свят

Хората1 искат да живеят в неговите къщи, а едно малко  момченце го нарича вълшебник. Това е най-голямото  признание за Тодор Панов. В свободното си време  плевенчанина се отдава изцяло на своята страст –  изработване на уникални къщички, направени изцяло от  екоматериали – дървесни гъби, клечки, мъх, шишарки.

Вече има стотици. Освен че са навсякъде в България,  неговите уникати красят домове в Испания, Италия,  Холандия, Швейцария, Германия, Австрия. Наскоро  изработена от него къщичка, пренасяна като ръчен багаж в  самолет, събира на митницата в Германия всички  служители, които не могат да повярват, че това, което  виждат, е ръчна изработка.
Преди години Тодор Панов, който по професия е готвач,  намира в мазето си малка къщичка, направена от борови  клечки. Освен че била леко счупена от премятането насам-  натам, изглеждала така, сякаш е направена преди ден.  Подобието на сувенир било изработено от баба му и дядо  му – страст, с която възрастните хора уплътнявали дните си. Тодор решил и той да опита. Първо реставрирал старата къщичка, а после започнал да прави и свои.

Сам събира материалите си. Твърди, че не е сложно, само понякога среща проблем, когато дървесните гъби са много нависоко и се налага негови приятели алпинисти да му правят услуга. Но признава, че самото правене на къщичките е доста 3трудоемко.

„Всяка една клечка се обработва от три страни. Всички клечки трябва да са еднакви на цвят, да са с еднаква насока на шипчетата, на дебелина, на дължина. Някои са дълги милиметър, а в една къщичка има хиляди клечки“, обяснява Тодор.

Преди няколко години студенти предложили на майка му да направи изложба в къщата на Петя Дубарова в Бургас. Тогава обаче плевенчанинът няма достатъчно изработени къщички за експозиция. Самият той казва: „Не мисля че мястото ми е до това нежно цвете на поезията ни“. Питали са го и защо не направи изложба в Щвейцария, тъй като преди време често пътувал натам. Отговорът е прост: наемът за галерия е просто непосилен за българина.

Това, което му дава неговото хоби, е преди всичко успокоение. „Дори да се ядосам, 15 минути, след като започна да правя къщата, вече съм спокоен. Чувствам блаженство, особено ако нещата се случват така, както искам. Приемам всякакви съвети, не се ограничавам само с моето виждане и така се развивам“, разказва плевенчанина.

Според него не само в чужбина, но и в България хората са склонни да оценяват красотата. Само че тук повечето не могат да си я позволят. Затова голяма част от къщичките Тодор е подарил. Най-скъпата, която е продал, е за 50 лв., докато зад граница любителите на този вид изкуство са склонни да дадат и по 100 евро.
От известно време Тодор прави и икони на Васил Левски. На въпроса „Защо?“, отговаря: „Така го чувствам!“. Вече има десетки.

Коментари

Коментари

3 Responses to Вълшебство от борови клечки

  • Бравооо . Чудесна статия . :)

  • Иконата на Левски по-скоро е репродукция.В началото на 1991 помолих една художничка да го нарисува като светец,а после преснимахме иконата.Това което подарявам на приятелите си и на хората със заслуги към другите е пресниманата икона със залепен златен варак или фолио върху ореола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама