Сайт за споделяне на идеи

В сезона на вирусите

Вярвате ли, че билките наистина лекуват?

photo_verybig_1225282

Наистина ли билките лекуват, или това е мит от стари времена, когато медицината и новите технологии не са били така добре развити? Защо българинът (да признаем по-скептичният), когато реши да ползва отвара или настойка, казва: ако не ми помогне, поне няма да ми навреди (но все пак прибягва до билките, разочарован от някои традиционни методи)? Може ли да се съчетават при различни болежки т. нар. традиционни и нетрадиционни методи? Доколко лекарите са склонни да не отричат билкарите и билкарите – лекарите? Има ли рецепта за разпознаване на псевдобилкари? Или да вярваме на общата си култура за лековитите треви?
Очакваме вашите идеи!

Бай Рашко има идея да наложи като лечебно средство в България баницата с билки и виното от… глухарче

   Цял живот бай Рашко се е занимавал с билки. Откакто се помни, все треви  са му в ръцете. И за него две истини няма – билките наистина лекуват. Но    тук от негова страна идва и едно много важно уточнение, което той повтаря  непрекъснато – важното е сам да повярваш в това. „В крайна сметка всичко  зависи от самия човек. Ако той приема и вярва, че ще се излекува – това ще  стане. Но ако е скептичен и се съмнява, отрича – има такива хора, нито  билките, нито медицината ще му помогнат. Самовнушението е много  важно за всяко едно нещо“, казва той. И допълва: „ Едно време хората само  на билки са живеели, само от тях са се лекували. Когато не са познавали  медицината какво е било? И са били здрави. На Еньовден билките са най-  лековити. И това не е само народно вярване. Истина е.“
Рашко Колев е роден през 1930 г. в с. Балкански, Разградско. Израснал в  селско семейство, което се занимавало със земеделие. Започнал да познава  билките още съвсем малък. Майка му – баба Мария, разбирала от билкарство, за лек при нея идвали всички от селото. Семейството на бай Рашко имало градина от 3 дка, част от нея била на откос, нищо друго не виреело там освен билки. Малкото момче помагало на майка си като беряло тревите, правило отвари.
През 1957 г. Рашко Колев заминал за Узбекистан. Там работил 7 години – първо в производството на памук, а после завършил Института за начални учители. „В Узбекистан има същите билки както и в България. Но узбеките нямат традиции в тяхното използване“, разказва бай Рашко. Единствено пелмените им с билки били лековити. Тях под формата на българска баница обаче Рашко Колев все още не успява да наложи в България, а много му се иска това да стане. За пелмените разказва следното: “През 1959 г. се ожених за рускиня. Моята тъщи имаше брат. Един ден той идва и вика: „Нещо жената не е добре. Три дни не яде, не става. Ела да я видиш“. Майка замина и като се върна, ми вика: Рашо, я иди край канала и набери някакви зелени работи. Аз познавах билките и набрах, каквото намерих. Най-вече жълт кантарион. От пазара взех целина, магданоз, листа от кориандър. И тъщата ми направи чучвара – пелмени вътре с билки. Вярването е, че ако човек три пъти яде такова ядене, през годината няма да се разболее нито веднъж. След един ден вуйна дойде и вика: премина ми, секна ми, нищо вече ми няма. И аз се зачудих тогава – как така само от това ядене ще й мине. Но вярно било…“.
Затова и когато бай Рашко бил в болница 40 дни (след инцидент почти с отрязана ръка), всички носели пелмени, черпели за здраве. „Въобще не е вкусно, но няма как – ядеш го, за да не обидиш хората“, допълва той.
Има голямо желание и в България да стане традиция „нещо такова“. Но понеже пелмените не са традиционно ястие за нашата страна, иска да наложи баницата с билки като лечебно средство.
Всяка година на Еньовден прави такава баница и раздава на познатите си. Бере билки по всяко време, където намери. Дори предава знанията си, когато може. Навремето работел като възпитател, ученичките водил на занималня в Кайлъка, там даучат уроците си. Учил ги как да разпознават билките, за какво да ги използват. Днес не отказва помощ на никого. Категоричен е, че всяко едно заболяване може да се излекува със съответната билка (ако човекът вярва, че това ще се случи), но в никакъв случай не отрича традиционната медицина. Сигурен е, че ако тя и билкарството вървят ръка за ръка, ефектът върху болният ще бъде възможно най-добрият. Уверил се е в това от личен опит, тъй като през 2007 г. прекарва тежък инфаркт. От друго не е боледувал.
Освен да наложи баницата с билки като традиционно лечебно средство в България, Рашко Колев има идея да накара все повече хора да пият и вино от… глухарче. Засега си го приготвя в домашни условия и казва, че освен вкусно, е и много лековито.
Бай Рашко дава и няколко ценни съвета като този, че билките винаги се запарват и никога не се варят. Не харесва пакетчетата с чай, защото по думите му билките вътре са толкова наситнени и преработени, а пакетчето прозрачно, че се губят свойствата на лечебните треви. За него най-добрата билка е жълтият кантарион.Той е универсален – има еднакво силно действия както като профилактика, така и при лечение.
Ето как да си го приготвите, за да имате силна имунна система.

 

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама