Сайт за споделяне на идеи

Да направиш милиарди от бизнес с играчки

Вярвате ли, че имате достатъчно сили да започнете да работите за себе си?


Искате ли да започнете собствен бизнес, да работите за себе си? Вярвате ли, че имате достатъчно сили за това?
Да работи човек за себе си е чудесен начин да печели пари и да прави това, което наистина му харесва. В днешно време трудно се намира работа, която да бъде приятна и в същото време добре платена. Ако направим така, че нашият ум да работи за нас самите, ще получим и двете неща заедно.
Истината е, че ако е намерена правилната ниша, дори дребен бизнес, без особено добри печалби, ще докарва чисто на собственика му една средна работна заплата.
Ако вече сте решили, че ще работите за себе си, имате ли идея с какво да се захванете? Това трябва да се обмисли добре. Началото винаги е трудно, но ако човек е достатъчно решителен, амбициран и упорит, нещата няма как да не се случат.

igri-lego-02
Знаете ли, че бизнесът на едно обикновено датско семейство, стартиран през 1932 г., днес има приходи от милиарди долари? Lego e новият крал в индустрията на играчките. Датският производител зае лидерската позиция в сектора, след като изпревари по приходи основния си конкурент Mattel през миналата година. Датските конструкторни блокчета станаха по-популярни от „Барби“, регистрирайки приходи за първото полугодие в размер на 2 млрд. долара. Lego се контролира от семейството на дърводелеца Оле Кирк Кристиансен, който основава бизнеса си през 1932 г. Неговият правнук Келд Кирк Кристиансен е най-богатият датчанин, а състоянието му се оценява на 7,2 млрд. долара според данни на Bloomberg. Тайната на успеха за датската компания се крие във факта, че по фабричен път производителят успява да превърне пластмаса, струваща 1 долар за килограм, в играчки, които продава на цена около 75 долара за килограм. Така след години бизнесът на едно нормално датско семейство успява да превърне фирмата в индустриален гигант, чиито продажби отбелязват сериозен ръст на фона на свиващата се индустрия, която в последно време е засегната от навлизането на таблетите и смартфоните.

1Тук обаче от съществено значение са креативните решения на лидерите на компанията. Защото преди десетилетие Lego имаше сериозни проблеми и не беше сигурно дали ще продължи да съществува. Но…  се завърна като най-силния играч в индустрията,  като успехът на компанията се свързва с филмови  заглавия като „Междузвездни войни“ и „Хари  Потър“. Главният двигател на гръмкото завръщане  обаче е филмът The Lego Movie.

Бизнесът с играчки по принцип явно е печеливш.  И  в България. Продажбите на гръцката верига за  детски стоки Jumbo са се увеличили през деветте  месеца от юли 2013 г. до март 2014 г. благодарение  основно на българския и кипърските пазари.  Повишението е повече от прогнозите на  ръководството, които са залагали на 4 – 6% ръст.  Реалният растеж на продажбите на годишна база е  със 7,6%, до 410,94 млн. евро.
В България е отчетен и 15%-ов ръст на онлайн  бизнеса с детски играчки само за една година. Проучване на онлайн портала Patilanci.bg сочи, че българските родители значително са увеличили годишния си бюджет за играчки, кат семейство с едно дете харчи средно по 40 лв., а сумата скача тройно по празниците.
Семействата с по-ниски доходи закупуват евтини играчки, с основен произход Китай.3

Данните на европейската система за ранно предупреждение „Рапекс“ обаче показват, че през 2014 г. от пазарите в 28-те страни от ЕС са били изтеглени близо 2 500 опасни стоки и продукти, като детските играчки съставляват 28% от тях. 64 на сто от рисковите стоки са били произведени в Китай.

Факт е обаче, че съвременните деца предпочитат високотехнологичните играчки, които съвсем не липсват на българския пазар. Докъде ще стигне тяхното развитие, времето ще покаже. Но сме сигурни, че един ден сега футуристичните интерактивни светещи и говорещи книги; частите на роботи, които можеш да сглобиш сам, като задаваш различни функции, или колите, които се движат с вода вместо с батерии, ще бъдат отживелица. А производителите на играчки с иновативни решения, както и търговците в тази сфера, ще трупат още по-значителни приходи.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама