Сайт за споделяне на идеи

Декорирана красота

Как да прекараме пълноценно свободното си време?

1

Имаме ли време в своето забързано ежедневие да обърнем внимание на света около нас? Да видим природата в пълната й красота, да й се полюбуваме? Да помиришем цвете, да премрежим очи, вдигнали глава към слънцето, да протегнем ръце и да съберем в шепа дъждовните капчици? Все бързаме и бързаме… А когато имаме дори и мъничко свободно време, какво правим с него? Просто седим и чакаме следващия забързан ден или изживяваме пълноценно момента?

Какво правите вие в свободното си време? Как го осмисляте?

Очакваме вашите идеи за пълноценно свободно време!

 

Магдалена Петкова твори истински произведения на изкуството

2
„Живеем в света на пластмасата – един студен свят, който като че ли е оставил своя отпечатък и върху душите на хората. Подобно на пластмасата и ние, хората, сме станали по-студени във взаимоотношенията си – не само към себеподобните, но и въобще към природата. Затова трябва да търсим начини да я “пуснем“ в домовете си“. Думите са на учителката Магдалена Петкова, която е избрала страхотен начин да прекарва свободното си време – декорира кратунки.
„Започнах да се занимавам с това преди 5 – 6 години. Много обичам да пътувам и когато бях в Родопите и Пирин виждах да се продават като сувенири декорирани кратуни – някои от тях стойностни, други – посредствени. Тогава си казах, че и аз бих могла да създавам дори по-добри произведения от тези. Да, мога! Но въпросът е от къде ще си намеря кратуни? По пазарите продават една необработена за 10 лв. Тогава реших да си посадя“, разказва Магдалена. За нея това не е проблем, защото живее в къща с двор и разполага с достатъчно място.
„Подариха ми в с. Рожен една издълбана кратуна. В нея обаче имаше залепнали семена. Остъргах ги с ножче и ги засадих. А първото ми произведение декорирах малко непрофесионално, без предварителна обработка. Получи се, но не достатъчно издържано в естетическо отношение“, продължава учителката.
След като кратуните пораснали, Магдалена Петкова забелязала, че всички те са уникални по своята форма – няма две напълно еднакви. Тогава се зародили различни идеи за декорация.

3

Малката Маги обича да играе с кукли от кратунки

„Според големината и формата на всяка определям мотивите и цветовете, които ще използвам. Но самият процес от засаждането на кратуната до готовия продукт трае от 15 – 18 месеца“, обяснява учителката. И продължава: „Самото засаждане на семената става през февруари, когато има повече влага. Цяло лято кратуните растат. Чак в края на септември или октомври вече са готови да се берат. Оставят се на проветриво място да изсъхнат добре. Когато изсъхнат, стават кухи и много леки. Тогава се измиват. Самото измиване е много трудоемък процес. Кратуната трябва да стане гладка. Отново се оставя да съхне няколко дни, след което се грундира с латекс или фасаген. Следва декориране с акварелни или темперни бои и фиксирането с безцветен лак“.
Готовите произведения на изкуството Магдалена използва за декорация в дома си и за подарък на приятели. Категорична е, че подаръкът, изготвен от собствените й ръце, е много по-ценен от купения. „Той носи моя заряд. В него съм вложила цялата си любов, умение и търпение. Що се отнася до самите кратуни – те от своя страна са рожба на Земята и са заредени с нейната топлина. В напрегнатото ежедневие всеки има нужда от почивка.Това е едно от нещата, с които се занимавам в свободното си време. По принцип обичам да рисувам – чинии, икони. Самото рисуване ми дава увереност и спокойствие, помага ми да се развивам и усъвършенствам. Съчетанието на цветовете, багрите ми носи наслада, радват ме. Когато декорирам, се пренасям в друг свят, не виждам и не чувам нищо около мен. Това ме успокоява. Мога да кажа, че по такъв начин релаксирам“, обяснява педагожката.
Ето какви съвети отправя тя към родителите: „По професия съм учител и много пъти съм участвала с различни декорации при организираните благотворителни базари в детската градина, в която работя. Освен това работата ми с деца ми дава възможност да предавам своя опит и умения и на тях. Малчуганите се впечатляват от багрите. Още в предучилищна възраст те се учат да опознават света около себе си, да откриват красивото и да му се възхищават. Затова е много важно и родителите да поощряват развитието на естетическия вкус на децата. А това може да стане само когато те целенасочено ги водят на места, където има какво да наблюдават, за да получават впечатления, да преживяват емоции и след това тези емоции да се предават и развиват в нещо ново. Да насърчават и поощряват самостоятелната художествена дейност на децата, да работят съвместно с тях и когато видят, че детето им има потенциал, да потърсят верните специалисти, за да се развиват уменията и способностите“.

4

Още от сега Алекс помага на баба в декорирането

Магдалена Петкова е щастлива баба на две внучета – Маги на 1,2 г. и Алекс – на 2 г. „От опита си на баба мога да кажа, че децата харесват естествените играчки. Те са безопасни. Малкият ми внук много обичаше вместо с дрънкалка да играе в количката с малки декорирани кратунки, които бяха пълни със семенца и издаваха звук при разклащане. Децата много се радват особено на тези кратуни, които имат мотиви от любими анимационни филмчета и книжки. Освен това всички малчугани обичат водните бои и ако им се даде възможност да оцветяват, да цапат, да смесват боите, ако се насърчават да опитват, у тях се създава чувство на сигурност, на увереност в собствените умения и желание да продължават да работят. Когато тези дейности са свързани и с точния човек (учител),със сигурност ще има добри резултати. Внукът ми е на 2 г. Когато му дадох четка и акварелни бои, повече от час и половина той не пожела никакви играчки. Наблюдаваше ме и повтаряше моите действия. Много умело печаташе с четката върху една кратунка“, разказва тя.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама