Сайт за споделяне на идеи

Доц. Радка Гайдарова: Камикадзетата не са „стандартни“ самоубийци

Какво се случва в главата на едно камикадзе? Излиза ли неговият акт на самоунищожение извън рамките на общоприетото схващане за самоубиец? Имат ли психически отклонения хората, готови да сложат край на живота си по зрелищен начин, убивайки максимален брой себеподобни? Разговаряме с доц. Радка Гайдарова, психиатър и психотерапевт.

gajdarovaДоц. Гайдарова е родена в Стара Загора. Средното си образование завършва в родния си град, а след това и Медицинският университет във Варна. Специализ:ира психиатрия. През 1976 г. печели конкурс и е назначена за асистент към Медицинския университет (МУ) в Плевен. През 1990 г. защитава дисертация, пет години по-късно става доцент. Била е началник на Диспансера по психиатрия – Плевен. Дълги години е била началник на Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен, и преподавател по психиатрия и медицинска психология в МУ. Участва в редица национални и международни конгреси и симпозиуми по психиатрия, психотерапия и психично здраве. Автор е множество научни публикации и издадени монографии на медицинска тематика. Една от тях е за самоубийствата. Съавтор е на два учебника по психиатрия. Има издадени книги с поезия и проза.

– Доц. Гайдарова, какви хора се превръщат в камикадзета?
– Искам да подчертая нещо – тук става въпрос за ислямизъм. Не говорим за камикадзетата в Древна Япония, нито тези през Втората световна война. Ще започна по-отдалече – защо се породи този ислямизъм като движение? Според изследователи два са факторите, които имат значение, той да приеме една форма, която не отговаря на исляма. Трябва да се прави разлика, защото в Корана никъде не се говори за насилие, за убийства. Напротив, това, което не бива да се пропуска като факт, е, че страните с най-малко самоубийства са тези, в които се изповядва католицизъм, ислям, юдеизъм. Тенденцията е обратна при източноправославните народи.
Ислямистите са крайни радикалисти. Те искат да установят свой ред. Мислят, че европейците с тяхната религия – християнската, която те не признават, трябва да им бъдат подчинени, от една страна. От друга се опасяват, че християнството ще наруши техния ред, наричан правов. Още от съвсем мънички децата започват да се обучават като джихадисти, терористи. Те са учени само на едно – как да жертват себе си в името на нещо и как да убиват различните. Няма как едно дете да порасне с други убеждения, да мисли по друг начин. Така се „раждат“ джихадистите, отглеждат се. Те са примитивни, необразовани. Мозъкът им е промит до крайност. Това е тероризъм в най-бруталния му вид.
– Камикадзетата с психични отклонения ли са? 
– Те са с промити мозъци, но нямат психични отклонения. На тях им е въздействано продължително време, затова действат така. По принцип две трети от самоубийствата въобще се правят от здрави хора, другото е мит. Но самоубийството на камикадзето е много по-различно. Тези хора, от една страна, са много първични. Методите им на убиване с рязане на глави са от началото на Средновековието. В същото време взривяващото се камикадзе е модерен начин на самоубийство.
– Идеологически ли са самоубийствата им?
– Камикадзетата не действат по идеологически причини. Идеологическите самоубийства са тези, при които висшата цел, идеята, по някакъв начин е била срината или осуетена. Отначало си мислех, че тези самоубийства са много близки до ритуалните, каквито са японските. Но след това се отказах от собствената си теза, защото при ритуалните самоубийства на японците от далечното минало няма тероризъм, липсва мисълта да се навреди на някого, жертвайки собствения си живот. Според мен това е едно религиозно самоубийство. И това е нов вид самоубийство – съчетано с убийството на много хора. Т. е. самоубивайки се, пораженията трябва да бъдат много големи.
– Какво се случва в главата на тези хора преди терористичния акт?
– Психиката им е изпълнена със следния парадокс: преди атентата те треперят от страх да не би да не успеят да се самоубият, Да не би ръката им да затрепери. До такава степен са пропити от своите екстремни терористични идеи, че не могат да си позволят да останат живи. Ако случайно това се случи, не могат да го понесат, защото един вид са изневерили на Аллах.
– Имат ли аналог самоубийствата, за които говорим?
– Те са най-близки по механизъм на въздействие до сектантските. В началото на 90-те години имаше бум на сектите в България. И тогава имаше много самоубийства. При мен идваше една студентка, която беше попаднала в секта и въпреки че замисляше, не успя да сложи край на живота си. Лекувахме я. Гуруто на сектата й беше втълпил, че след като се самоубие я очаква вечен живот.
– Можем ли да разпознаем камикадзетата?
– Не! По никакъв начин. Те са едни от нас – на улицата, на концерт, на футболен мач. Абсолютната им тренираност в хладнокръвие по никакъв начин не издава мислите им и последващите им действия.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама