Сайт за споделяне на идеи

За силата на патриотичното възпитание

Ученици рецитираха на тема „Син съм на земя прекрасна“

2Повече от очевадно е, че днес на българчетата им липсва патриотично възпитание. Поради разместване на ценностната система опитите то да се осъществява са много трудоемки. Но когато все пак ги има, съществува и надеждата, че нещата не са безвъзвратно изгубени. Че децата от т. нар. ново поколение, които растат в „други времена“, по примера на техните връстничета, живели „преди“, със затаен дъх ще слушат националния химн, вперили поглед в издигащия се български трибагреник.
И когато опитите за патриотично възпитание не секват, въпреки трудностите – нито в семейството, нито в училище, има шанс за младите българи.
Поредни стъпки в тази посока предприеха от НУ „Христо Ботев“ в град Плевен. По повод националния празник на България 3 март учениците се включиха в кампанията „Да разбудим българския дух и да мотивираме българските деца да се хванат на хоро в двора на българското училище!“.
1Директорът на НУ „Христо Ботев“ Цветелин Горанов и педагогическият колектив организираха и междуучилищен конкурс за ученици от I до IV клас на тема „Син съм на земя прекрасна“. В двора на къща – музей „Цар Освободител Александър II” в Плевен звънтяха стихове, посветени на България.
Учениците се състезаваха в три направления – рецитиране на стихотворения, свързани с борбата на българския народ за национално освобождение – индивидуално, групово участие и лично творчество – стихотворения, разказ, есе или рисунка по темата. Най-малката участничка, която откри рецитала със стихотворението „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев, бе 4-годишната Цветелина Лазарова.
Наградени в направление лично творчество бяха: I място – Вихрен Панковски от НУ „Христо Ботев”, Плевен; II място – Лия Арнаудова от НУ „Христо Ботев”, Плевен; III място – Ани Георгиева от СОУ „Пейо Яворов”, Плевен и Мартин Благоев от НУ „Христо Ботев”, Плевен.
3На първо място за групово изпълнение бяха отличени Любомила Найденова и Даяна Илиева от НУ „Христо Ботев”, Плевен, а на второ – Магдалена Тодорова и Сияна Димитрова от НУ „Христо Ботев”, Плевен.
За рецитиране на стихотворение журито класира на първо място Виктория Монова от НУ „Христо Ботев”, Плевен. Бяха присъдени и две втори места – на Преслава Димитрова от ОУ „Васил Левски”, Плевен и Ивелина Рачева от ОУ „Лазар Станев”, Плевен. Третото място бе за Ивена Савова от НУ „Христо Ботев”, Плевен и Калоян Христов от НУ „Христо Ботев”, Плевен.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама