Сайт за споделяне на идеи

Колко ГМО храни изяждаме на ден?

Имате ли идея дали в салама ви за вечеря няма рибешки гени?

3835243361
Имате ли идея колко ГМО храни изяждаме на ден? В последно време някой да се е замислял дали има рибешки гени в салама или ДНК на крокодил в доматите? Като че ли след големия шум преди 4 – 5 години, масовите протести, исканията за специално обозначаване на ГМО храните, незнайно защо нещата позатихнаха. Сега със сигурност хрупкаме „някаква“ салата и „някакви“ репички. Или дечицата – вафлички. Но, както е казал с право народът – всяко чудо за три дни. Преди 4 – 5 години викахме „иху“, сега някак си е много тихо… А въпросът вредни ли са ГМО храните , или са най-голямото откритие на компанията Монсанто в борбата срещу световния глад, важи с пълна сила и днес. ГМО продължава да има много противници, но и не малко привърженици.

ГМО храните се появиха на световните пазари в средата на осемдесетте години на миналия век, без предварително да бъдат публикувани качествени експертни проучвания за вредата им. ГМО е организъм, с изключение на човешкия, който е подложен изкуствено на генетична промяна, без това да е настъпило при естествени условия (към такива промени водят естествените мутации, кръстосването или натуралната рекомбинация). Според определение на Комисията по етика и технологии на Квебек – Канада, генетично модифициран организъм или ГМО е жив организъм с изкуствено променен генотип с помощта на генното инженерство или за да подчертае някои от характеристиките му, да му придаде нови или обратното, за да намали или премахне някои от нежеланите наследствени белези. Според директива 2001/18/CE на Европейската общност генетично модифицираният организъм е организъм (като се изключи човешкия) с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествено размножаване и/или комбиниране на индивидите.

ГМО2В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с генномодифицирани домати. След като мишките отказали да ги ядат, се наложило да им ги дават на сила. Няколко от животните развили стомашни лезии и 7 от 40 мишки загинали в рамките на 2 седмици. Учени от АХЛ (Американската администрация за храни и лекарства) разгледали резултатите от изследването и стигнали до заключението, че то не доказва че ГМО продуктите са напълно безопасни. Някои от учените от Агенцията за контрол на храните и лекарствата предупредили, че тези храни като цяло могат да доведат до непредсказуеми алергии, натрупване на токсини, болести резистентни на антибиотици, както и проблеми с храненето на клетъчно ниво. Вътрешни меморандуми на АХЛ, предоставени за обществено разглеждане по време на съдебен процес, показват, че учените молят управляващите администрацията да изискат дългосрочни тестове, за да се докаже безопасността от трудно уловимите странични ефекти. Предупрежденията на учените са пренебрегнати. АХЛ не изисква тестове за безопасност. Вместо това приема, че ако производителите на ГМО храни твърдят, че продуктите им са безопасни, значи няма база за повече въпроси. Генномодифицираният домат е одобрен през 1994 г.
Съвсем наскоро лекари от болницата Карлос III потвърдиха официално и първа човешка смърт заради ГМО. Хуан Педро Рамос е починал от анафилаксия след консумиране на наскоро разработени домати, съдържащи рибни гени, които са предизвикали бурна и смъртоносна алергична реакция. Това станало ясно след аутопсията на 31-годишният испанец, който починал в Мадрид. Историята разказват от GreenTech.bg.
Здравето на Рамос рязко се влошило, след като той претърпял необяснима алергична реакция и всички лекарства, използвани за спасяването му от анафилаксия, се оказали напълно неефективни. Екипът от експерти твърди, че никой от лекарите не е могъл да определи, че именно генетично модифицирани домати, погълнати от жертвата по време на обяд, са причина за алергичната реакция, предизвикала смъртта му.

gmo-lemonРамос работел като чиновник в склад. Започнал да се чувства зле. Появили се симптоми – остър сърбящ обрив, сериозен оток на гърлото и рязко спадане на кръвното налягане. Мъжът, който знаел, че има алергия, бързо се инжектирал с противоалергично лекарство, но състоянието му продължило да се влошава. Той бил закаран в болницата от колегите си, но медицинският персонал не бил в състояние да установи причината за алергичната му реакция. Рамос бил обявен за починал малко повече от час след пристигането в болницата. Медицинските и съдебните експерти в болницата Карлос III трябвало да проведат много тестове и анализи преди да успят да определят точно какво е причинило смъртта. Отначало те установили, че става дума за алергична реакция към морска храна. Това било учудващо, тъй като на обяд той бил ял сандвич с бекон, маруля и домати. Лекарите били много озадачени, когато открили, че доматите, погълнати от Рамос, съдържали алергени, типични за рибата. Нещо повече – те съдържали и „някои резистентни на антибиотици гени“, които са попречили на белите кръвни клетки в тялото на Рамос да спасят живота му.
След този стряскащ пример всеки би се запитал дали има някакъв начин за разпознаване на ГМО храните. Оказва се, че етикетите все пак могат нещичко да подскажат. Търсете т. нар. PLU-код, обясняват от www.razkritia.com. Той се използва предимно за плодове и зеленчуци в насипно състояние. И дава информация за вида на храната – натурален продукт или не. Ако кодът е 4-цифрен и започва с 3 или 4, това означава, че продуктът не е ГМО, но е от ферма, използваща химикали и пестициди. Ако броят на цифрите е пет и първата е 9, това означава, че храната е органична, отгледана без използването на химикали, пестициди или генно модифициране. Продуктите, чийто код е с пет цифри, започващ с 8, са ГМО култури.

gmo(1)

Добре е също да се знае, че има зеленчуци, които рядко се модифицират. Това са: лук, ананас, авокадо, аспарагус, манго, патладжан, киви, диня, зеле, картоф, грейпфрут, пъпеш и гъби.
Далеч по-честно като ГМО храни се отглеждат ябълки, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, марули, краставици, боровинки, тиквички, череши, домати.
Дали обаче на гладуващите деца в Африка им пука за ГМО? Или те са благодарни на т. нар. златен ориз (учени добавили два гена към белия ориз – един от почвена бактерия и друг от нарцис, който синтезира прекурсора на витамин А, наречен бета-каротин), особено ако са сред онези 250 милиона малчугани, които страдат от недостиг на витамин А, което убива или ослепява милиони от тях всяка година?

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама