Сайт за споделяне на идеи

Много класни стаи вече са част от бъдещето

Интерактивни уроци заместват скучното възприемане на знания

2
Имате ли идея как класната стая, в която учат вашите деца, да стане част от училището на бъдещето, а часовете да се превърнат в интерактивно забавление, което ангажира изцяло вниманието на малчуганите и повишава многократно възприемането на учебното съдържание?
В много училища в България, включително и в Плевен, вече е направена стъпка това да се случи. В учебния процес от I до IV клас се използват два продукта за интерактивно обучение – Енвижън и Джъмпидо, които са одобрени от МОН. Тези иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование правят децата активни участници в учебния процес, а ученето – забавно и приятно.
Енвижън е софтуерна система, създадена да улесни учителите при тяхната работа и стремяща се към разрешаването на двата основни проблема в началното образование – липсата на ресурси, които могат да бъдат отделени за оборудване на класните стаи и липсата на интерес към науката у децата, обясняват създателите.

4Презентационната част се използва по време на учебните часове от учителя и учениците. За да се ангажира вниманието на всеки отделен ученик, системата дава възможност за едновременна работа на множество потребители. Изисква се наличието на един единствен компютър, един проектор и мишка за всяко дете. Учителят използва компютъра и проектора, за да изобрази съдържанието на урока пред учениците. Осигуряването на визуален достъп на учениците до урока е изключително важно, тъй като от тях се очаква да взаимодействат със системата, посредством своите мишки.
Енвижън предоставя възможност на учителите сами да разработват уроците, които ще представят пред учениците. Това се осъществява чрез административния модул на системата. При използването му преподавателите имат възможност да управляват уроците, което предотвратява изчерпването на съдържанието и им позволява да ги създават по начина, по-който те биха искали.
Публичният портал на Енвижън се използва за споделяне на учебно съдържание по интернет – учителите могат да качват създадените от тях уроци и да свалят тези, които искат да използват по време на часовете си. Порталът може да бъде използван дори за разпространението на цели учебници, написани с помощта на административния модул. Също така той дава възможност на учениците и техните родители да следят резултатите, постигнати в училище, чрез проверка на събраните точки и получените награди.

5
Другият продукт – Джъмпидо, „лишава“ децата от скучното учене на математика, а именно един разтворен учебник с безкрайни числа и задачи. При Джъмпидо чрез устройството за засичане на движения – Кинект, учениците трябва да използват телата си, за да решат задачите. Има и безброй увлекателни приключения, а ролята на учителя е да прецени какви да бъдат те. За да бъде Джъмпидо част от класната стая, са необходими само мултимедиен проектор (или по-голям телевизор), лаптоп или настолен компютър, както и Кинект за Windows.
Кинект за Windows е устройство за засичане на движение от следващо поколение, което ти позволява да управляваш игри без мишка, геймпад или клавиатура. Играеш, като движиш тялото си. Това помага на децата да са по-раздвижени в класната стая.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама