Сайт за споделяне на идеи

Повече или по-малко био

Помагат ли продуктите от „здравословните” магазини?

Напоследък манията по здравословния начин на живот и лекуването с природни средства е факт. Това естествено води до увеличаване броя на т. нар.здравословни магазини – за биохрани, естествена козметика, продукти, които помагат, активизирайки естествените процеси в тялото и т. н. И това е логично – търсенето определя предлагането. Доколко обаче те са ефикасни? Доколко храни, афиширани като традиционни за инките, за прабългарите и др., носят наистина безусловни качества, или всичко е въпрос на търговски нюх? Вярвате ли, че артикулите от „здравословния” магазин са много по-надеждни от хапчетата и спрейовете в традиционната аптека? Смятате ли, че ако не ядете елда, киноа, трици или само биохрани, ще бъдете по-малко здрави? Или напротив – ако консумирате предимно тях, защото качествата им са признати от векове, или ползвате продукти като магнитни наколенки, конопено въженце и др., ще бъдете изпълнени с повече живот?
Очакваме вашите идеи!

 Къде отиде истинската боза?

1

Къде отиде истинската боза? Отговорът е лесен – единствено в магазините за биопродукти. Оказва се, че само там и рядко в някоя голяма хранителна верига може да си купиш ферментирала боза от ръж или просо. Другият вариант е да си направиш сам. В първия случай, в името на здравето, ще трябва да се бръкнеш малко по-дълбоко, защото истинската боза е тройна по-скъпа от масовата. Във втория ти трябва повече време и търпение.
Вкусът на съвременната боза се постига чрез химически реакции. Тя съдържа подсладители и много консерванти. Към химическите съединения, които заменят вкуса на ферментирала ръж и натуралната захар, производителите често използват и антибиотик като стабилизатор, който позволява бозата да не се разваля. Експерти твърдят, че някои от добавките дори може да бъдат опасни. Независимо от това съвременните бозаджийници са изрядни в технологично и документално отношение, притежават необходимите сертификати.
Една от добавките, която се слага в съвременната боза, е ацесулфам. Подсладителят е многократно по-евтин от натуралната захар. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно – съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до пристрастяване.
Друга добавка е аспартамът. Той е известен още като „нутра суит“.

В определени видове боза има и цикламат. Веществото носи характерния леко резлив вкус. Цикламатът е забранен в САЩ и Великобритания, но е разрешен в ЕС.
Друга добавка, която се слага в съвременната боза, е захаринът. От 1989 г., след множество лабораторни изследвания, Службата за здравето в Калифорния го обявява а канцерогенен. От тогава препаратът е забранен в Канада защото се смята за вреден химикал. В САЩ е разрешен, но задължително върху опаковката трябва да се постави надпис, че повишава риска от рак.
Към подсладителите, някои от популярните производители на боза в България добавят и консерванта низин. Той е антибиотик, който удължава живота на напитката, позволява й да се съхранява дори при стайна температура, но освен вредните бактерии в напитката, убива и някои полезни в организма.

Рецепта за домашна боза

22_1416671276 Продукти:
За закваската: 1 ч. ч. вода, 1 кг захар и 2 с. л. брашно от просо се  разбъркват хубаво и така приготвената смес се оставя да престои 1 – 2  дена (така ферментира).
2 ч. ч. брашно от просо (хубаво е да е био), 5 л хладка вода, 2 ч. ч.  кафява захар.

Начин на приготвяне:
Просеното брашно се изсипва в сух тиган и се запича, като се разбърква през цялото време, за да не загори. Прехвърля се в по-голяма тенджера и се оставя да изстине. Добавя се водата и се разбърква добре до хомогенност (може и с пасатор, за да не се получат бучки). Добавя се захарта и се слага на котлона да заври. Бърка се през цялото време на варенето (около 6 – 7 минути). Маха се от огъня и се оставя да се охлади. Прибавя се закваската. Оставя се на топло за 2 – 3 дни да ферментира. Като стане готова, се налива в стъклени бутилки е се съхранява в хладилник.
Пие се с удоволствие, като се оставя 1 чаша от бозата, за да послужи като закваска за следващия път.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама