Сайт за споделяне на идеи

Светът е оцелял, защото се е смял!

5

Ако се замислите, ще видите колко много се е променил смехът през годините. Нашите баби и дядовци са се смеели на едно, ние – на друго, а сегашните деца – на трето. Но така или иначе „Светът е оцелял, защото се е смял“. И е доказано: смехът е заразен и е най-доброто лекарство за ума и тялото.

На какво са се смеели хората през Възраждането?

***
Селач някой носеше яйца в една кошница, срещна на път едного своего познайника, който го попита що носи. — Яйца, отвеща, и ако ги налучиш колко са ти ги давам и дванадесетте.
***
Сметка на един шивач
Един шивач занесъл сметката на едно конте, когото намира още в леглото.
– Отвори писалището. Отвори и оназ кутийка — му казва контето, — не тази, другата, не нея, долната. Какво виждаш в нея?
– Писма, отговорил шивачът.
– Тези са сметки, гуди и твоята се тамо, казало контето и се обърнало на другата страна.
***
Оженване
Оженваш ли ся? — Обичам самотата.
Но има за тебе една добра мома. — Пази боже.
Момата е на 18. — Толкова по-лошо.
Разумна. — Бръщолеви.
Смирена. — Преструва ся.
От добра фамилия. — Гордост.
С кротко сърце. — Завиждане.
С много дарби. — Щото ма накарва да побегна.
И със сто хиляди жълтици зестра. — Без друго, оженвам ся сега.
6***
Двама ученици
ПЪРВИЯТ: Бре, ти пушиш цигара. Колко пари?
ВТОРИЯТ: Шейсет пари.
ПЪРВИЯТ: Много скъпи, баща ти пуши от по пет гологана.
ВТОРИЯТ: Разумява са, и да се помисли, че има шест деца, не трябва нито от тях да пуши.
***
Почестта е най-горе
Две служанки, като са връщали от пазар на пътя си говорели и изеднаж сазират една свободна жена (дама) млада, натруфана с малаков, и с полария на главата. — Боже мой! Мари, каза едната, а погледни тази не е ли Еленка с която слугувахме на един Господар. Тя сега станала свободна жена. — Махни я оттука, казала другата служанка, по-добре аз ущипвам всяка сутрин от пазарлъка 50-60 пари, и си оставам се почтено момиче.
***
Какавелова оправа
Еднъж Какавела седна с трима калугери да обядват. Обядът им беше само една риба, опечена в тава с малко вода. Калугерите като лукави и уж окумуш зели да си отрязват от рибата. Първият рекъл: во главизне книзне пиако ест о мне и си отрязъл главата и я сложил пред себе си. Вторият — по среде цркви воспоюти и взе средното парче. Третият казал: конец и Богу слова и взел опашката. Какавела като видял че за него е останала само водата, повдигнал тавата и като излял горещата чорба връх главите на тримата гологлави калугери и счел тъй: И видяв Бог неправду их посла оган позже их.

 

От физиологична гледна точка смехът – освобождава напрежението и стреса, като оставя мускулите спокойни в продължение на 45 минути след това. Смехът стимулира имунната система. Намалява хормоните на стреса и повишава броят на имунните клетки, които се борят с болестотворните микроорганизми. Той води до освобождаване на ендорфини – естествени химикали в организма, които повишават настроението и чувството на щастие. Смехът предпазва сърцето от сърдечносъдови заболявания. Подобрява функцията на кръвоносните съдове като увеличава притока на кръв, което намалява опасността от инфаркт.

Психичното здраве на човек зависи в голяма степен от неговото усещане за щастие и позитивна нагласа към света. Смехът и хуморът балансират емоционалното здраве и дори след затихването им. Добрите чувства, които те оставят след себе си, ви поддържат положително настроени и в добро настроение за дълго.
Смейте се повече!
Източник: Лидия Михова, Българско общество за проучване на ХVІІІ век

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама