Сайт за споделяне на идеи

Студенти медици измислиха как децата да не се страхуват от лекарите

1Едва ли има родител, който да не мечтае детето му да не се страхува, когато се наложи да отиде на лекар. Да не се тръшка от страх пред кабинета в неистов плач, че не иска чичо или леля доктор да му бият инжекция. За някои малчугани дори само вида на бялата престилка предизвиква ужас и им причинява огромен стрес.
За да може децата да не се травмират в подобна ситуация, на студентите медици им е хрумнала страхотна идея – да организират кампания в помощ и на малчуганите, и на техните родители.
И тази година деца на възраст от 2 до 8 години се опитаха да преодолеят страха си от „бялата престилка“. Те видяха, че да отидеш при „чичо доктор“ няма нищо страшно, а напротив – неговата цел е единствено да помогне. Кампанията е под надслов „Болен ли си, мечо?“. Неин организатор за шеста поредна година е Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) – клон Плевен, като тя се провежда с подкрепата на Асоциация Пулмонална Хипертония и Националният алианс на хора с редки болести. Домакин на събитието за втори път бе „Терра Мол“ – гр. Габрово. Очаква се скоро кампанията да се проведе традиционно и в Плевен.3
В импровизираната болница за плюшени мечета всяко дете можеше да донесе любимата си играчка и под формата на игра и забавление тя да бъде излекувана. Първо всеки малчуган – „родител“, записваше своето болно мече на регистратурата. От там пациентите бяха насочвани към съответните специалисти. Болницата разполагаше с кабинети УНГ, педиатър, очни болести, хирург, ортопед, кардиолог и пулмолог. Разбира се имаше и аптека, където малчуганите се спираха, след като им бяха изписани лекарства. За да излекуват своите болни мечета, те получаваха хапчета – шарени бонбони.2
„Да преодолеят страха си от „чичо доктор“ в Габрово дойдоха 30 дечица, като само един младеж на 2 годинки се страхуваше от белите престилки. Когато обаче ги махнахме и му дадохме „лекарства“ от най-сладката аптека, той веднага преодоля страха си“, разказа Емел Емин, председател на АСМБ – Плевен. Тя благодари на Медицинския университет в Плевен и на Студентския съвет към него за оказаното съдействие. И подчерта, че кампанията „Болен ли си, мечо?“ вече се е превърнала в любима както за малки, така и за големи.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама