Сайт за споделяне на идеи

Цветелин Горанов, директор на НУ „Хр. Ботев“ – Плевен: Гледаме всеки ден да забиваме по един пирон

Преди старта на учебната година – за добрия пример и модерното образование

4

Виждали ли сте училищен двор, който прилича на парк – с поддържани зелени площи, дръвчета, пейки, алпинеум? Колко пъти сте минавали покрай българско училище и сте зяпнали възхитени, вместо да поцъкате неодобрително и съжалително, взирайки се в сградата с олющена мазилка и ръждясали улуци? А когато влезете вътре, вместо леко задушливата и деликатно отблъскваща училищна атмосфера, да ви лъхне свежест и съвсем простичко – да се почувствате уютно?

Как в България може да се случи всичко това? Какво коства на един директор и неговия екип да превърнат мястото, където работят, в малък оазис? И днес едно училище, основано през 1932 г. и започнало дейност с четири класни стаи, да бъде за пример – не само с базата си, но и с успехите на своите възпитаници. Защото безспорно приятната атмосфера е предпоставка за добри резултати.

2Г-н Горанов, на 15 септември посрещнете 480 ученика от I до IV клас. С какво ще ги зарадвате?
– Ежедневно четем за различни неща, които носят негативизъм. А ние искаме да покажем позитивното – в различните области това, което сме направили за нашите деца. През новата учебна година учениците от НУ „Христо Ботев“ ще се радват на редица придобивки, които успяхме да реализираме през лятото. Една от тях е зелената класна стая, разположена в задния двор на училището. Децата ще я посещават по график и ще могат да се обучават в една друга, неформална среда – навън, на чист въздух.
Увеличихме полезните зелени площи. Задният двор, който беше много занемарен през годините, вече е едно прекрасно място – поставихме му ограда и го озеленихме. Учениците ще се радват и на пейки и масички под формата на шахматни дъски.
Имате и оранжерия…
– Да. Успяхме да реализираме проект за екокът в рамките на националната кампания „Чиста околна среда 2015 г.” и обявения от МОСВ и ПУДООС конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам”. Оранжерията, която е единствена в Плевенска област, е с модерна дъждовална система. Тук учениците, съгласно учебните програми, ще засаждат цветя, зеленчуци. Ще видят нагледно как се получават нещата.3
Поглед привличат „облечените“ дървета и алпинеумът пред входа на училището…
– Направихме алпинеум със суха река. „Откраднах“ идеята от една улица в Свети Влас. А дърветата са по идея на главния учител Анелия Савчева, която е видяла нещо подобно в един лондонски парк. Трите дървета са увити с пана, изцяло от естествени материали – памук и лен, и са тематично направени – Космосът“, „Цветна градина“ и „Щастливо детство“.
Вие сте сред немногото училища, които печелят проекти и обогатяват училищната среда с европейски пари. Какво обаче успявате да направите със средствата от делегирания бюджет?
– Това лято успяхме да направим още един допълнителен вход с рампа, тъй като учениците са много – 480. Не събираме пари от родителите за подобряване на материалната база. Мога да подразня някого, но това е истината: стремим се да имаме повече ученици, колегите се натоварват, но това ни носи повече приходи. Знаете формулата „Парите следват ученика“. Това обаче ни позволява да имаме средства за обогатяване на материалната база. Много е важно родителите да виждат, че нещо се прави. И гледаме всеки ден, както казват хората, да забиваме по един пирон.6
Със средства от делегирания бюджет закупихме и интерактивна дъска „Хитачи“ с обучителен софтуер, който е последен писък на модата. Целта ни е в бъдеще във всички класни стаи да има такива дъски. Сега те разполагат с мултимедия и интернет. Сега във всички класни стаи е направен ремонт, включително и на бюфета и помещенията за хранене.7
Като че ли единственият минус на училищната база е липсата на физкултурен салон.
– Скоро и това ще бъде променено. Мога да се похваля, че нашето училище е един от 12-те обекта, които са класирани по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“ Там е включено изграждането на модерен физкултурен салон. 83 години училището не е имало такъв.
Как се прави модерно образование у нас? Малко са училищата, които могат да се похвалят с толкова придобивки.
– Желанието за работа – не само на директора, но и на целия екип – да правим нещо различно, нещо за учениците. Да внедряваме модерни технологии в образователния процес. Всъщност, стремим се да следим новостите, да взаимстваме идеи. Аз лично където ходя, когато видя нещо красиво – го снимам, и ако е приложимо при нас, го правим. Опитваме се да развиваме учениците във всяка една област . През лятото училището ни бе посетено от една румънска група и първите им думи бяха „Това частно училище ли е?“. Това е впечатлението, което правим.
Но освен с базата си, ние изключително много се гордеем с постиженията на нашите ученици. През миналата година сме на 14-о място в България от 1 868 училища на националното външно оценяване. Средният бал на училището е 19,26, което по скалата за оценяване е „Отличен 6“.
Какво трябва да се случи, за да могат все повече училища в България да имат подобна уютна и модерна база, а учениците да добиват знания не само по традиционния начин, а и чрез интерактивни методи? Директорът да бъде добър мениджър ли е разковничето за това?
– Трябва със сърце и душа всеки директор да приема служебните си задължения. Да няма формализъм в работата. В същото време е нужно да уважава колегите си. И те да бъдат стимулирани да работят и да дават идеи. Защото дори ръководителят да генерира някакви идеи, без подкрепата на педагогическия колектив нищо не се получава. И аз се радвам, че съм подкрепян във всяко едно начинание. Освен от преподавателите, приемам идеи и от децата, и от родителите.5
Участвате и в много инициативи…
– Където ни поканят, не сме отказали на никого – ако, разбира се, видим, че имаме място в тази инициатива. Опитваме се да дадем изява на всички наши ученици. Още в първи клас искаме да знаем дали могат да пеят, да рисуват и дали ние можем да ги развиваме. Ако не можем, поне да насочим родителя да го направи. Много е важно децата да бъдат поощрявани.
В какви клубове и инициативи ще могат да се включат вашите възпитаници и през тази учебна година?
– Продължава дейността на клуб „Млади възрожденци“, който помага за патриотичното възпитание на децата. Няма да прекъснем и инициативата „Училище за родители“, както и проектът „Спорт и изкуство срещу агресията“, където се канят известни личности, да разкажат за своя професионален успех. Винаги в началото на годината правим и открити ситуации с патрулен автомобил по безопасността, заедно с КАТ – „Пътна полция“. Очакваме и нови успехи на нашата вокална група „Ботевци пеят“.

Вижте посланието на Цветелин Горанов към ученици, учители и родители по повод новата учебна година

.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама
Харесай ни
Реклама
Реклама